Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γλωσσάρι

Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ)

Αρχείο όπου συγκεντρώνονται σε ψηφιακή μορφή οι διδακτορικές διατριβές οι οποίες εκπονήθηκαν στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς και αυτές που εκπονήθηκαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και αναγνωρίστηκαν από τον αρμόδιο εθνικό φορέα, τον ΔΟΑΤΑΠ. Το ΕΑΔΔ συγκροτείται, τηρείται και διατίθεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Ειδικές κατηγορίες θέσεων

Θέσεις σε προκηρύξεις που καλύπτονται σε ορισμένη ποσόστωση από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες που ορίζονται ως ειδικές κατηγορίες υποψηφίων.

Ειδικές κατηγορίες αποτελούν:

•οι πολύτεκνοι και τα τέκνα πολυτέκνων (16% επί του συνόλου των προκηρυσσόμενων θέσεων)

•οι τρίτεκνοι και τα τέκνα αυτών (12%)

•όσοι έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο ή είναι τέκνα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (ή τουλάχιστον 50% για τις περιπτώσεις νοητικής αναπηρίας ή αυτισμού) (5%)

•οι παλιννοστούντες Πόντιοι ομογενείς που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια (2%)

•οι Έλληνες υπήκοοι που προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης (5‰)

•τα τέκνα όσων έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση (4‰)

•τα τέκνα αναπήρων και τραυματιών πολέμου ή πολεμικών γεγονότων (4‰)

Ειδικές περιπτώσεις πρόσληψης

Ειδικές περιπτώσεις πρόσληψης που αφορούν άτομα που υπέστησαν σοβαρό τραυματισμό ή συγγενείς ατόμων που απεβίωσαν ή υπέστησαν σοβαρό τραυματισμό συνεπεία:

•τρομοκρατικής πράξης,

•του σεισμού της 7ης Σεπτεμβρίου 1999,  

•του τροχαίου δυστυχήματος στη διάβαση Τεμπών της 13ης Απριλίου 2003,

•του τροχαίου δυστυχήματος κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής στο πέταλο του Μαλιακού της 27ης Σεπτεμβρίου 2004,

•του εργατικού ατυχήματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος της 24ης Ιουλίου 2008

καθώς και το μεγαλύτερο σε ηλικία ορφανό τέκνο και από τους δυο γονείς, του οποίου αδελφός ή αδελφή τελεί υπό επιτροπεία κατά τον χρόνο δημοσίευσης της προκήρυξης.

Οι υποψήφιοι που εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις προσλαμβάνονται καθ' υπέρβαση του προβλεπόμενου από την προκήρυξη αριθμού θέσεων, εφόσον καταταγούν σε πίνακα προτεραιότητας και έχουν τα απαιτούμενα για τις θέσεις που επιθυμούν να διορισθούν γενικά και απαραίτητα προσόντα διορισμού, όπως αυτά ορίζονται στην οικεία προκήρυξη.

Αν δεν υπάρχει κενή οργανική θέση ο υποψήφιος προσλαμβάνεται σε προσωποπαγή θέση που συνιστάται με την απόφαση πρόσληψης στον φορέα και καταλαμβάνει την πρώτη θέση του οικείου κλάδου ή ειδικότητας που θα κενωθεί στον φορέα αυτόν, οπότε καταργείται αυτοδικαίως η προσωποπαγής θέση

Εκπρόθεσμα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται μετά τη λήξη της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής τους. Τα εκπρόθεσμα δικαιολογητικά δεν λαμβάνονται υπόψη.

Έλληνες υπήκοοι που προέρχονται από τη Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης

Ειδική κατηγορία θέσεων υποψηφίων που έχουν την  ιδιότητα του Έλληνα υπηκόου που προέρχεται από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Καταλαμβάνουν ποσοστό 5‰ στο σύνολο των προκηρυσσόμενων θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ κατά κλάδο/ειδικότητα. Οι θέσεις αυτές αναγράφονται στον πίνακα κατανομής θέσεων των προκηρύξεων ΑΣΕΠ.

Ελληνομάθεια

Η γνώση της ελληνικής γλώσσας σε βαθμό επαρκή για την άσκηση των οικείων καθηκόντων ενός υποψηφίου μιας προκήρυξης που είναι πολίτης κράτους-μέλους της Ε.Ε. Τεκμαίρεται από το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας που χορηγείται κατόπιν επιτυχών εξετάσεων από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ή το Σχολείο της Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή από άλλη σχολή ή σχολείο Ελληνικής Γλώσσας.

Εμπειρία

Ο πραγματικός εργασιακός χρόνος ενός υποψηφίου ο οποίος πρέπει να συμφωνεί με τον χρόνο που προκύπτει από τη βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού του φορέα. Αποτελεί βαθμολογούμενο κριτήριο κατάταξης. Αναλόγως της προκήρυξης η εμπειρία δύναται να είναι γενική ή εξειδικευμένη (όταν αποτελεί απαιτούμενο πρόσθετο προσόν).

Ένδικο βοήθημα

Κάθε μέσο που δίνει ο νόμος στον πολίτη, με το οποίο μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια. Με το ένδικο βοήθημα ο πολίτης εισάγει μια διαφορά προς κρίση σε ένα δικαστήριο. Η παροχή ένδικων βοηθημάτων στους πολίτες είναι τμήμα του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να προσφεύγουν σε δικαστήρια για την επίλυση διαφορών τους με το κράτος ή με άλλους πολίτες. Στο Διοικητικό Δίκαιο (διαφορές πολίτη-κράτους) κύρια ένδικα βοηθήματα προς τα διοικητικά δικαστήρια είναι η προσφυγή, η αγωγή και η αίτηση ακύρωσης. Με την προσφυγή και την αίτηση ακύρωσης ο διοικούμενος ζητά την ακύρωση ή τροποποίηση μιας διοικητικής πράξης, ενώ με την αγωγή ζητά την αποκατάσταση ζημίας που υπέστη από παράνομη πράξη ή παράλειψη οργάνου της διοίκησης.

Ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου

Τίτλος σπουδών που παρέχεται από ορισμένα ημεδαπά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών σε Τμήμα ΑΕΙ που πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος και διαθέτει σχετική διαπιστωτική πράξη Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Στις Προκηρύξεις ΑΣΕΠ, ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) αποτελεί βαθμολογούμενο κριτήριο.

Ένσταση

Η υποβαλλόμενη από υποψήφιο αντίρρηση κατά των προσωρινών πινάκων κατάταξης μιας προκήρυξης, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών από την επόμενη της καταχώρισής τους στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ. Η προθεσμία αυτή ορίζεται ρητά τόσο στην οικεία ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ, όσο και στη σχετική ανακοίνωση στον τύπο. Η άσκηση της ένστασης γίνεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ και απαιτείται καταβολή παραβόλου, ειδάλλως δεν εξετάζεται.

Εντοπιότητα

Η ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου συγκεκριμένων δήμων.

Στις Προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας, οι έχοντες την εντοπιότητα υποψήφιοι προτάσσονται έναντι συνυποψηφίων τους, ανεξάρτητα από το σύνολο των μονάδων που συγκεντρώνουν στα υπόλοιπα βαθμολογούμενα κριτήρια κατάταξης. Στις Προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων με γραπτό διαγωνισμό η εντοπιότητα προσαυξάνει τη βαθμολογία της γραπτής εξέτασης.

Η εντοπιότητα αποδεικνύεται με προσκόμιση Βεβαίωσης Μόνιμης Κατοικίας που εκδίδεται από τον Δήμο στον οποίο προκύπτει πραγματική εγκατάσταση του υποψηφίου και όχι με την προσκόμιση Πιστοποιητικού Εντοπιότητας. Η χρήση του ευεργετήματος της εντοπιότητας συνεπάγεται ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να υπηρετήσει για μια 10ετία στην συγκεκριμένη θέση, χωρίς -σε αυτό το διάστημα- να μπορεί να ζητήσει απόσπαση, μετάθεση ή μετάταξη σε άλλη περιοχή.

Εξεταστέα ύλη

Η ύλη στην οποία εξετάζονται υποψήφιοι που συμμετέχουν σε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Η εξεταστέα ύλη χωρίζεται σε 2 μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά γνώσεις γενικού περιεχομένου για τον δημόσιο τομέα και το δεύτερο μέρος  αφορά την εξέταση δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας. Κάθε μέρος χωρίζεται περαιτέρω σε ειδικότερες ενότητες, βάσει της εκάστοτε προκήρυξης του γραπτού διαγωνισμού.

ΕΟΠΠΕΠ

Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού  δικαίου εποπτευόμενο από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με αποστολή την εφαρμογή του εθνικού συστήματος πιστοποίησης της μη τυπικής εκπαίδευσης (αρχικής και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων) και παρέχει την επιστημονική υποστήριξη των υπηρεσιών του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής στην Ελλάδα.

Επαγγελματική ισοδυναμία

Πιστοποίηση που παρέχει στον δικαιούχο, κάτοχο τίτλου ιδρύματος τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, τη δυνατότητα πρόσβασης στην άσκηση συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος με τις ίδιες προϋποθέσεις και όρους με τους κατόχους συγκρίσιμων τίτλων ΑΕΙ της ημεδαπής.

Η επαγγελματική ισοδυναμία διαπιστώνεται από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και προγενέστερα από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) ή το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΑΕΙΤΤΕ) ή το Συμβούλιο Επαγγελματικής Αναγνώρισης Τίτλων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΕΑΤΕΚ).

Επαγγελματική ταυτότητα

Η επαγγελματική ταυτότητα ή ταυτότητα μέλους είναι πιστοποιητικά που απαιτούνται για την άσκηση επαγγέλματος μελών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου σωματειακής μορφής.  

Για όσους κλάδους και ειδικότητες απαιτείται επαγγελματική ταυτότητα ή ταυτότητα μέλους απαγορεύεται ο διορισμός/πρόσληψη χωρίς κατοχή αντίστοιχης ταυτότητας σε ισχύ.

Επικουρικά προσόντα / πίνακες

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πλήρωση των θέσεων από υποψήφιους  με τα αρχικώς απαιτούμενα προσόντα είναι δυνατή, εφόσον προβλέπεται στο οικείο θεσμικό πλαίσιο και την προκήρυξη, η πλήρωση αυτών από υποψήφιους με διαφορετικά προσόντα. Στην περίπτωση αυτή καταρτίζεται διακριτός επικουρικός πίνακας κατάταξης των υποψηφίων.

Επικύρωση εγγράφων

Η βεβαίωση της πιστότητας αντιγράφων δημόσιων και ιδιωτικών εγγράφων. Διενεργείται με την αντιπαραβολή και ταύτιση του περιεχομένου των αντιγράφων με το πρωτότυπο. Πραγματοποιείται από διοικητικές αρχές, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), καθώς και από δικηγόρο ή συμβολαιογράφο βάσει των διατάξεων που διέπουν την άσκηση των λειτουργημάτων τους.

Επιστημονική εξειδίκευση

Επιστημονική εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης, όπως αυτό προκύπτει από το περίγραμμα θέσης. Απαιτείται για την κάλυψη θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

Η επιστημονική εξειδίκευση αποδεικνύεται:

α) με διδακτορικό δίπλωμα ΑΕΙ πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμο ή ισότιμο της αλλοδαπής ή

β) με αυτοτελή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (όχι Ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου - integrated master) διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους ΑΕΙ πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισότιμο ή ισοδύναμο της αλλοδαπής και εργασιακή εμπειρία στο  γνωστικό αντικείμενο της θέσης διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών μετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.